Julkaistu Jätä kommentti

Meidän Joulusauna

Monille perinteinen ja nautinnollinen Joulusauna rentouttaa kiireen jälkeen nauttimaan Joulurauhasta. Meidän perhe on käynyt Joulusaunassa aattona jo puoliltapäivin, kun aamupuurot on syöty ja laatikot saatu uuniin. Saunomme pitkään ja hartaasti. Viime vuosina olemme viettäneet Joulua Visuvedellä, jossa pääsemme tunnelmoimaan rantasaunalle sekä käymään myös avannossa ja poreammeessa. Jokaisella on erilaiset myssyt päässä, toisilla turbaani, toisilla hattu tai pipo. Joskus joku innostuu hyppäämään lumihankeen, jos lunta sattuu olemaan. Meidän perheen Joulusaunaan kuuluu ehdottomasti vihta. Tämän vihtaperinteen meille on opettanut Helmi-mummu, joka myös rakasti saunomista ja vihtomista. Helmi toi usein vihdan mukanaan, tullessaan viettämään Joulua meidän luokse.

Joulusaunassa ei mielestämme muuta tuoksua tarvita, kuin se ihana koivuvihdan tuoksu. Meillä vihta on yleensä eri kipossa, kuin löylyvesi ja vihtaa käytetään nopeasti kiukaan päällä tuomassa tuoksua. Joskus pidämme vihtaa hetken löylyvedessä, jolloin koivuntuoksu liukenee veteen. Vihdan lisäksi meillä “jouluisena” tuoksuna toimii myös olut; kun löylykauhaan tiputtaa olutta pisaran tai pari veden sekaan ja heittää kiukaalle, leviää saunaan ihana ruisleivän tuoksu. Vaikken olutta tykkää juoda, niin kiukaan kautta käytettynä se kuitenkin tuoksuu taivaalliselle ja tuo Joulun tunnelman. Suosittelen kokeilemaan!

Joulusauna ei kuitenkaan kestä vain aattoa, vaan jatkuu Joulun pyhinä. Joulupäivänä saamme vieraita ja lisää perhettä mukaan sanomaan. Kun Jouluaaton saunomisen jälkeen huuhdot vihdan pikaisesti ja laitat ilmavasti kuivumaan saat samasta vihdasta iloa muinakin saunapäivinä. Herättele kuivattu vihta taas liottamalla sitä lämpimässä vedessä. Meillä joka päivä on saunapäivä <3

 

Helmi mummua ja karjalaista sanontaa mukaillen:

Onko sauna lämmitetty, vettä kivil läimäelty?

 

Tunnelmallista Joulusaunaa!

-Jenna & Päivi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *